Welk CMS is het beste voor je website?

Een CMS kiezen voor je website is een lastige taak.

In dit artikel vergelijken we enkele content-management systemen (CMS), leggen we de verschillen uit tussen traditionele en "headless" CMS opties uit, en we delen welke keuze wij hebben gemaakt en waarom.

Wat is een CMS?

Een CMS, of content management systeem, is software die je in staat stelt teksten en media op je websites aan te passen zonder speciale technische kennis te hebben van hoe de website in elkaar zit.

Je krijgt dan een gebruikerservaring vergelijkbaar met bijvoorbeeld Microsoft Word, maar dan om je website aan te passen.

Wat voor soorten CMS zijn er?

Er zijn heel veel opties, waarbij je de meesten gelukkig in een paar categorieën kan opdelen:

  1. Een traditioneel CMS
  2. Een headless CMS

Wat is een traditioneel CMS?

Een traditioneel CMS is altijd vastgekoppeld aan je website. Veel websites werken op deze manier. Dat heeft als gevolg dat je ook via een login op je eigen website de pagina's beheert. De website is afhankelijk van dit systeem.

Het voordeel is dat er systemen als WordPress bestaan die je hiervoor kunt gebruiken. Het nadeel daarvan is dat er heel veel websites op die manier gebouwd worden en dus een groot doelwit zijn voor hackers.

Wat is een headless CMS?

Een headless CMS wil zeggen de data uit je CMS losgekoppeld is van de rest van je website. Het headless CMS heeft een eigen backend die los staat van je eigen systemen. Een website ontwikkelaar kan dan een koppeling maken tussen de systemen om bijvoorbeeld teksten en afbeeldingen te plaatsen op je website.

Omdat het systeem van een headless CMS is losgekoppeld van je website, betekent dit ook dat de login pagina niet gekoppeld is aan je website. Het fijne daarvan is dat het een veiligere optie is dan een traditioneel CMS.

De verschillen tussen een traditioneel CMS en een headless CMS zijn betreft het aanmaken van nieuwe pagina's en het schrijven van teksten niet groot.

Echter zijn er wel een aantal grote verschillen:

  • Een traditioneel CMS is vaak gebonden aan één platform (bijvoorbeeld WordPress).
  • Een headless CMS kan overal mee samenwerken en is niet afhankelijk van een platform.

Het voordeel van een headless CMS is dat het veel flexibeler is. Een headless CMS is bijvoorbeeld voor zowel een website als een mobiele app zou kunnen gebruiken. Hierdoor zou je dus je teksten op één enkele plaats kunnen beheren.

Waarom een headless CMS?

Als je een flexibele website wil waarbij de mogelijkheden onbeperkt zijn, kies dan een Headless CMS. De keuze van je CMS zal je creativiteit niet belemmeren.

Als je weinig budget hebt om een website te laten maken, dan kan het interessant zijn om voor een alles-in-een oplossing als WordPress of Wix met een traditioneel CMS en een kant-en-klaar website template te kiezen vanwege de lagere ontwikkelingskosten. De kosten voor het opzetten zullen lager zijn, maar daar lever je wel flexibiliteit voor in doordat je website vastgekoppeld is aan je traditionele CMS.

Wij kiezen voor Prismic

Prismic is een headless CMS met veel mogelijkheden met een goede prijs. In veel gevallen zal het zelfs gratis zijn om te gebruiken.

Prismic is een goed CMS omdat:

  1. Het is makkelijk om de inhoud van je website aan te passen
  2. Voor website ontwikkelaars is het handig om mee te werken
  3. Het is gratis in het begin, en geen torenhoge kosten wanneer je gaat betalen

Als je waarde hecht aan de flexibiliteit van je website zonder teveel te betalen voor je CMS, dan is Prismic een uitstekende keuze.

Dit artikel is ook geschreven met Prismic!

Een screenshot van hoe een pagina aangepast kan worden met Prismic's headless CMS

Klinkt het interessant, of wil je graag meer weten? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag bij het realiseren van je droom website.

Conclusie

Het grootste verschil zit hem in de flexibiliteit die het CMS je biedt. Hierin is een headless CMS meer flexibel dan een traditioneel CMS.

Kies de oplossing die het beste bij je website past. Als dat een headless CMS is, dan willen wij daar graag bij helpen.

Eddy Vinck
Eddy Vinck

Als oprichter van BrabantWeb helpt Eddy je graag bij het plannen, ontwerpen, ontwikkelen en optimaliseren van je websites.